Zgaga w ciąży – jak sobie pomóc?
Zgaga dotyka niemal 80% ciężarnych kobiet. Modyfikacja stylu życia i diety przynosi najczęściej wymierne efekty w przeciwdziałaniu tej dolegliwości. Jak możemy sobie pomóc?
Dieta ciężarnej powinna być lekkostrawna, bez potraw smażonych, tłustych, zbyt pikantnych. Należy unikać żywności wysokoprzetworzonej, potraw wzdymających. Pamiętać należy o regularności posiłków, mniejszych porcjach, zjadanych częściej. Posiłek powinien zawierać odpowiednie proporcje spożywanych produktów – ½ talerza to warzywa, ¼ węglowodany w postaci kasz, ryżu, a ¼ to białko w postaci mięsa, ryb.
W łagodzeniu zgagi pomóc mogą produkty mleczne, migdały, woda kokosowa, woda ze świeżym imbirem, kisiel z siemienia lnianego. Polecane są też banany, świeżo wyciskane soki warzywne, a niekiedy pomagają kiszonki. Z rana należy unikać gwałtownego wstawania z łóżka, najlepiej mieć pod ręką lekką przekąskę, kilka migdałów, owoc lub szklankę wody. Niestety czasami dolegliwości są tak uciążliwe, że konieczne jest przyjmowanie leków. Pocieszające jest to, że po urodzeniu dziecka zgaga najczęściej ustępuje, a powikłania związane z refluksem występują stosunkowo rzadko.
Zapraszamy na konsultację do mgr inż. Karoliny Kubiak – biotechnolog, specjalista ds. dietetyki.